joi, 21 februarie 2013

India - ziua 14, 15... Varanasi (by Alex E.)


Varanasi este orasul sfant al Indiei si loc de pelerinaj pentru toti hindusii, asa cum Mecca este pentru musulmani. Si este locul unde diferentele culturale se developeaza cel mai socant pentru un european.

S-a intamplat sa lasam Varanasi ca ultima destinatie in India ; noi planificaseram altfel, insa India este mereu surprinzatoare si imprevizibila. Si probabil ca a fost o intamplare fericita, am avut cateva zile in plus sa ne acomodam cu locurile, oamenii si traditiile. In paranteza fie spus, am intalnit si oameni care dupa 14 ani de locuit in India si reveniti acasa se declarau nepregatiti pentru a mai merge curand in India, chiar si ca turisti.

Varanasi este esenta tare a tot ceea ce am experimentat pe aceste meleaguri, un loc in care convietuiesc in toleranta oameni de religii diferite. Desi Varanasi este locul sfant al hindusilor, 30% din populatia orasului este musulmana.

Ma gandesc ca India poate fi un exemplu de toleranta religioasa pentru lumea occidentala, in ciuda gradului de educatie redus  al locuitorilor (pentru exemplificare, de mentionat ca doar ceva mai mult de jumatate din femeile din India stiu sa citeasca). Si tot in ciuda traditiilor si obiceiurilor ce se manifesta cu deosebita putere pentru cei din exterior.

Pentru cei de religie Hindu, o baie in Gange purifica si spala individul de pacate, motiv pentru care hindusii trebuie sa se scufunde in apa sacra cel putin o data in viata. Iar atunci cand isi simt sfarsitul aproape, se indreapta tot catre Varanasi pentru a fi incinerati. Locul este considerat o garantie pentru obtinerea mantuirii sufletului si atingerea Moksha (sau Nirvana, asa cum este ea denumita de budisti).

Este insa si biletul sigur pentru o vizita ulterioara la spital asa cum ne-a marturisit gazda noastra, o tanara indianca aspiranta la jurnalism. Oameni, cuprinsi de o fericire si o veselie aproape contagioase, se scufunda in apele Gangelui pe acelasi mal unde ard focurile eterne si a caror cenusa este aruncata in apa. 
Tot aici sunt spalete rufele (aveti grija unde va cazati in Varanasi, am observat ca unele hoteluri isi «purifica«  aici lenjeria si prosoapele J), iar ocazional vezi trecand pe langa barca cate un pachet ambalat, despre care doar banuiesti ce ar putea fi. Gazda ne-a spus ca sunt foarte rare cazurile, intrucat, desi este adevarat ca in cazul copiilor de sub 7 ani  si altor categorii nu se practica incinerarea, atunci cand sunt aruncati in Gange li se ataseaza bolovani sau pietre care sa-i tina departe de ochii sensibili... Dar probabil am fost noi iarasi norocosi...

Pentru mineVaranasi este orasul care ne-a demonstrat perfect imaginea Indiei ca loc al contrastelor si al paradoxurilor si cu siguranta este una dintre cele mai tari experiente pe care le poti trai in viata. 
Cel putin o data...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu