joi, 23 august 2012

Transalpina - cea mai...

Transalpina este cel mai inalt drum rutier din intregul lant al Muntilor Carpati, atat din Romania, cat si din afara ei, atingand altitudinea maxima in Pasul Urdele 2145 m. Soseaua traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului intre care se afla si leaga Localitatea Saliste din Judetul Sibiu de Localitatea Novaci din judetul Gorj. Desi este mai inalta, mai veche si mai frumoasa decat Transfagarasanul (inclus de www.carsroute.com pe primul loc in top 15 cele mai frumoase drumuri din lume...), este mai putin cunoscuta pentru ca Transalpina, cu toate ca este catalogat  drum national, DN 67c (partial), nu a fost pana in 2009 niciodata asfaltata. 

Transalpina a fost construita de armatele romane in drumul lor spre Sarmisegetusa (pe hărțile de istorie este trecut sub denumirea de „coridorul IV strategic roman”), pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea dupa 1930 si reabilitata (sau chiar construita - din alte surse) de nemti in al II-lea razboi mondial dupa care... a fost uitata. 

Exista si o legenda locala care spune ca la sfarsitul sec XVIII - inceputul sec XIX fiecare familie din partea locului a participat la construirea unei portiuni din acest drum.



 Faptul ca a fost uitata si a devenit  un drum greu de parcurs a ajutat Transalpina sa-si pastreze neatinsa salbaticia si farmecul aparte pe care putine locuri din tara il mai au. Este printre putinele drumuri din tara pe care se poata ajunge cu masina pana la nori si chiar deasupra lor... Testat! ;)


 Sursa (si loc de detaliu): http://www.transalpina.biz

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu