duminică, 8 mai 2011

Trasee turistice - Curtea de Arges - Campulung Muscel


Curtea de Arges
Asezare. Orașul Curtea de Argeș este localizat în partea de nord a județului Argeș, în depresiunea intracolinară a bazinului superior al râului Argeș, la o altitudine de 450 m deasupra nivelului mării, și este înconjurat de dealurile și muscelele sudice ale Munților Făgăraș. Suprafața orașului este de aproximativ 75 km², cadrul natural fiind condiționat de prezența zonei montane din apropiere, care se află la circa 28 km distanță și care introduce variație și diversitate. Este situat la o distanță de 38 km de municipiul Pitești, la 36 km de orașul Râmnicu Vâlcea și la 45 km de Câmpulung
Istoric. Descoperirile arheologice atestă că, încă din prima epocă a fierului, pe aceste meleaguri trăia o populație dacă, condusă de Dromichaites (secolele IV - III î.Hr.). De asemenea, conform unor săpături arheologice efectuate de Nicolae Constantinescu, pe la 1200 aici exista o mică reședință voievodală și o bisericuță.

Unii specialiști afirmă că tot aici și-ar fi avut curtea Seneslau, conducătorul unei formațiuni statale după cum apare pe diploma cavalerilor ioaniți. Legenda spune că Negru Vodă, coborând din Făgăraș, ar fi întemeiat orașul pe la 1290; alții îl considerau pe Litovoi drept Negru Vodă. Aici s-a aflat curtea lui Basarab I care, până la atacul maghiar din 1330, care a dus la probabila distrugere a orașului, s-a mutat temporar la Câmpulung-Muscel.
Numele inițal al orașului era Argeș. Numele actual al orașului începe să fie folosit din secolul al XVI-lea, prima mențiune cu denumirea actuala datand din 1510 de la domnitorul Vlad cel Tânăr. Până dupa moartea lui Neagoe Basarab, cel ce ridică aici cunoscuta mănăstire, în Argeș și-a aflat reședința Mitropolia Ungro-Vlahiei, întemeiată aici de Nicolae Alexandru, în 1359, primul mitropolit fiind Iachint de Vicina, iar ultimul Macarie al II-lea (1512-1521). Tot în timpul domniei lui Nicolae Alexandru a fost terminată construcția Bisericii Sf. Nicolae domnesc, prima necropolă a domnilor români dintre Carpați si Dunăre, dar și Biserica Sân Nicoară, numită de localnici Sf. Nicolae cel Mic, despre care se spune că a fost ctitorită de Doamna Clara, mama voievodului. La Curtea de Argeș este înfiintată și prima monetărie a țării de către Vladislav I (Vlaicu) (1364 - 1367), domnitor care a sprijinit intensificarea legăturilor comerciale dintre Muntenia și orasele din Transilvania și a „lăsat“ cel mai vechi document intern, scris la Argeș pe data de 25 noiembrie 1369. Tot în această perioadă este înfiintată și prima școală locală, unde învățau fii orășenilor. 
Obiective turistice. Biserica mănăstirii, Sala Manole, Mănăstirea Argeş, Fântâna lui Manole, Casa Norocea, Curtea Domnească, Biserica Domnească, Muzeul municipal, Casa Goangă, Biserica Olari, Ruinele Sânnicoara 
Legenda Mesterului Manole spune că tot ceea ce meşterii ar fi zidit se darama de la o zi la alta. Meşterul Manole ar fi visat într-o noapte că dacă îşi va zidi soţia, pe Ana, în pereţii Mănăstirii, aceasta nu se va mai darama si asa a facut... Mesterul ramas izolat pe acoperişul Mănăstirii, din porunca domnitorul Neagoe Basarab, Manole şi-a făcut aripi din şindrilă ca să zboare, dar s-a prăbuşit.  Din locul unde a atins pământul a ieşit un izvor care curge şi acum în apropierea Mănăstirii…

Imprejurimile (vezi harta): Bradet (28 km de Curtea de Arges) - localitate cu privelisti superbe unde gasesti un schit din lemn din sec XV copie a Manastirii Cozia; Corbi (numele complet este Corbii de piatra) - gasesti Biserica Manastirii Sf. Petru si Pavel, sec XIV, sapata in stanca, cu cateva fresce in stil bizantin tot din acel secol, alaturi de care gasesti "Tribunalul" o alta "cavitate" folosita de Neagoe Basarab in calitatea sa de judecator;  Nucsoara - este localitatea unde a locuit Elisabeta Rizea (1912-2003), simbol ar rezistentei taranului roman impotriva comunismului, povestea ei facandu-se auzita prin documentarul "Memorialul durerii"; Jidava - Situat in sudul orasului Campulung Muscel pe fostul teritoriu al satului Apa Sarata ce azi e parte a Campulungului, Castru roman Jidava (Jidova ori Sidova in istoria veche) este parte componenta a sistemului de aparare Limes Transalutanus. Acesta a fost ridicat de imparatii romani Commodus si Septimius Severus in perioada 190-211 (incepea la Turnu Magurele si se sfarsea la Pasul Bran pe o lungime de 235 de kilometri) cuprinzand 13 castre romane inclusiv Castru Jidava. Acesta era cel mai mare dintre ele avand dimensiunile de cca 130 m/100 m fiind singurul construit cu piatra si caramida arsa; Campulung Muscel - Manastirea Negru Voda din secolul XVII, Muzeul de Etnografie,  Casa Golescu;  Namaesti  - gasesti o fascinanta bisericuta taiata in stanca (legenda spune ca doi ciobani au cioplit-o intr-o pestera in care au gasit o icoana reprezentand-o pe Fecioara cu Pruncul).


Surse: Ghidul National Geographic - Romania, Wikipedia   www.director-turism.com,  www.elisabetarizea.ro,  http://www.welcometoromania.ro